Menu

Canonbury Square is the winner of the Georgian Group Awards 2015: The Giles Worsley Award For a New Building in a Georgian Context.

This project rebuilt a fine house at the end of a historic London terrace in the northwest corner of Canonbury Square.

Our design completes the square, with an articulated end wall to the terrace, which is visible from adjoining spaces. We used evidence from a photograph of the front elevation taken before demolition and we surveyed the adjoining house, with which it had formed a pair, in order to establish both the original floor plan and the detailing of the very high quality Georgian joinery and plasterwork.

The house was subsequently built, to our design, by others. You can read more about the project on our website here.

Judge’s comments

“There is something deeply satisfying about giving back to mutilated terraces their proper form and dimensions – in this instance the beneficial effect is magnified as the terrace sits in a square, so a regained sense of enclosure is added to the mix. Plenty of damaged Georgian terraces have been pieced back together with anaemic, half-hearted infill, but this project does far more than pay lip service. It is an extraordinary accomplishment in an ordinary environment.”

The house - before.

The house – before.

Historic photograph showing house before demolition in 1937.

Historic photograph showing house before demolition in 1937.

The house after completion.

The house after completion.