Menu

This cottage is located in the Wiltshire countryside overlooking the Kennett and Avon Canal, on the edge of the Vale of Pewsey. Our clients, one of whom is a bibliophile, author and publisher developed a fruitful relationship with RMA throughout three stages of work over a period of 25 years. The key to all the work was to keep the feeling of a cottage rather than turning it into a grand house and to make the final, underground extension as light and open as possible.

The first extension housed a library and spare bedroom – in a separate pavilion linked at ground floor. The second extension provided a new kitchen, dining room and two guest bedrooms, together with lots of bookcases, as well as upgrading the original cottage. The final extension added a double garage, a utility room and an underground book store/ games room which is filled with natural light through the maximum use of glass in a large roof light and glass doors and balustrades.

View of the completed house after phase III

View of the completed house after phase III

View of the house – before

View of the house – before

View of the house – before

View of the house – before

View of the house – after

View of the house – after

Plans for phase I extension

Plans for phase I extension

Plans for phase I extension

Plans for phase I extension

Elevations for phase I extension

Elevations for phase I extension

Details for bay window

Details for bay window

Details for bay window, phase I

Details for bay window, phase I


Library after phase I

Library after phase I

View of the house after phase II

View of the house after phase II

Ground floor plan for the second extension

Ground floor plan for the second extension

South elevation for the second extension

South elevation for the second extension

Lean to hall before

Lean to hall before

Lean to hall after phase I

Lean to hall after phase I

Lean to hall after phase II

Lean to hall after phase II

Lean to hall after phase I, looking the other way

Lean to hall after phase I, looking the other way

Lean to hall after phase II, looking the other way

Lean to hall after phase II, looking the other way

Entrance hall, before and after

Entrance hall, before and after

New kitchen in the second extension after phase II

New kitchen in the second extension after phase II

New bookcases in the lean to hall

New bookcases in the lean to hall

Living Room after phase II

Living Room after phase II

Dining room in the second extension after phase II

Dining room in the second extension after phase II

Phase III plan

Phase III plan

Phase III elevation and section

Phase III elevation and section

Library in the third extension below ground

Library in the third extension below ground

View towards staircase

View towards staircase

Rooflight & external door

Rooflight & external door

New staircase to the library

New staircase to the library

Staircase detail

Staircase detail